Известувања

Земјоделците кои се корисници на субвенции и имаат промена во банкарски сметки, телефонски броеви или адреса на живеење потребно е да ги ажурираат промените Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството ги известува земјоделските стопанства кои поднеле барање за финансиска поддршка во 2021 година, а од денот на поднесувањето на барањето до сега имаат промена во: […]

Read more

Исплатени субвенциите за одгледани и заклани гоеници во регистрирани капацитети Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој на сметките на 152 субјекти, исплати близу 149 милион денари за субвенции. Станува збор за исплата на мерката 2.13 директни плаќања за одгледании заклани гоеници во регистриран капацитет. „ Финансиска поддршка од 950 денари, ги следува […]

Read more

Сите земјоделски стопанства кои во периодот од 01- ви септември 2020 година до 31- ви март 2021 подогнале нови повеќегодишни лозови, овошни насади или ароматични растенија и медоносна флора( еводија, багрем и фацелија ) ќе можат да аплицираат за добивање на финансиска поддршка преку мерката 121 „Инвестиции во модернизација на земјоделски стопанства“. Целта на мерката 121 […]

Read more

Земјоделците од Штип, Велес и Свети Николе први ги добија картичките за зелена нафта,во наредните денови картичките ќе бидат достапни за останатите подрачни Директорот на Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, Никица Бачовски заедно со раководителот на подрачната единица на МЗШВ во Штип, Павел Иванов, денеска ги доделија првите картички за точење […]

Read more

Исплатени 255,9 милиони денари за субвенции за произведено и предадено млеко и за женски приплодни маторици Агенцијата за финанаиска поддршка во земјоделството и руралниот развој на сметките на 7.347 субјекти исплати 255,9 милиони денари за субвенции. Станува збор за исплата на фармерите кои произведуваат и предаваат овчо, козјо и кравјо млеко. Фармерите кои произведуваат и […]

Read more

  Нов дополнителен рок од 15 дена за сите заинтересирани за искористување на средства од ИПАРД 2, Мерка 7 Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој ги информира сите заинтересирани за добивање на финансиска поддршка од ИПАРД 2, мерка 7 „Диверзификација на фарми и развој на мали бизниси“, дека се дава дополнителен рок […]

Read more

Исплатени субвенциите за презимени пчелини семејства и за мали стопанства дефинирани според историски плаќања за претходни три години Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој на сметките на 5,885 субјекти, исплати 224 милиони денари за субвенции. Станува збор за исплата на средства за сите земјоделци кои правно – законски се стекнале со право […]

Read more

Почитувани фармери во тек е Ј А В Е Н  П О В И К б р . 0 7 / 2 0 2 1 за доставување на барања за користење на средства од Програмата за финансиска поддршка на руралниот развој за 2021 година. I. ПРЕДМЕТ НА ОГЛАСОТ Предмет на овој оглас е доделување на […]

Read more

  објавен е Јавен повик за мерка 7 „Диверзификација на фарми и развој на мали бизниси” преку кој во наредниот период на микро и малите претпријатија на располагање им се 9,6 милиони евра за реализација на инвестиции во повеќе сектори. ПРИОРИТЕТНИ СЕКТОРИ Алтернативно земјоделско производство – (одгледување на печурки и тартуфи, хортикултура, производство на семенски и […]

Read more

Силното невреме од град зафати повеќе делови од Струмичкиот регион. Во Струмичко корнеше дрвја, носеше пластеници со пиперки и домати. Климатските промени носат сѐ почести невремиња, но и покрај субвенционирањето од државата, земјоделско осигурување имаат помалку од 4.000 земјоделци. Тие се потпираат на отштетите што ги добиваат од државата. Земјоделците се потпираат на помошта од државата. […]

Read more

Земјава денеска и утре ќе биде под влијание на топол бран со високи температури од портокалова (алертна) фаза. Надлежните апелираат да се почитуваат општите мерки за заштита на здравјето, да се ослободат од работните обврски најранливите групи, вклучувајќи ги бремените жени, како и лицата на возраст над 60 години, а децата од градинките да не […]

Read more

Подготвителен период за сите кои сакаат да аплицираат за добивање на финансиска поддршка преку мерка 7 „Диверзификација на фарми и развој на мали бизниси“ Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделствоото и руралниот развој, ги информира сите земјоделци, занаетчии, мали фарми и фирми дека од денеска почнува да тече подготвителниот рок за прибирање на целокупната документација […]

Read more

Корисници: Земјоделско стопанство Физичко лице (носител на семејно земјоделско стопанство); Индивидуален земјоделец – ИЗ; Правно лице. Задруги Производствени капацитети со кој треба да располага барателот: Растително производство Минимум 0,1 ха за инвестиции во расадници; Минимум 0,3 ха за инвестиции во повеќегодишни култури и пластеници; Минимум 0,5 ха за инвестиции во градинарско производство на отворено; Минимум 1 ха за инвестиции во житарици, индустриски култури и фуражни култури; […]

Read more

Услови за аплицирање на повикот за мерка 113 – неповратни 20.000 евра за млади до 40 години Предмет на јавниот повик за мерка 113 „Млад земјоделец“ е доделување на финансиска поддршка за поттикнување на земјоделското производство. Средствата се наменети за инвестиции за набавка на нови основни средства, оперативни трошоци поврзани со набавените средства и останати […]

Read more

Целта на мерката „Поддршка за активен женски член во земјоделското домаќинство“ е подобрување на целокупните резултати од работењето на земјоделското стопанство и достигнување на повисоки стандарди од минималните утврдени со законите од областа на земјоделството или новововедени стандарди од областа на земјоделството. Инвестициите согласно оваа мерка се наменети за зголемување на ефикасноста на производството преку […]

Read more

Почитувани фармери, Ве известуваме дека е отворен повикот за поднесување на апликации по мерка 121.4 ( НАБАВКА НА ТРАКТОРИ ИСКЛУЧИВО). Истиот трае до 30.05.2019. Од денеска до крај на месец мај, земјоделските стопанства ќе може да конкурираат за добивање на средства за набавка на трактори. Овој повик се реализира согласно тековните и планирани рокови по […]

Read more

Претседателот на здружението за унапредување и развој на земјоделието ПРОАГРО ФАРМЕРИ СТРУМИЦА гостуваше во емисијата АГРОИНФО на ТВ канал ВИС и зборуваше за тековните проблеми во Агро секторот Емисијата може да се погледне на следниов линк https://www.youtube.com/watch?v=pOBIWUVrbOk&feature=share  

Read more

Интервју со претседателот на ПРОАГРО ФАРМЕРИ на ТВ ТЕЛМА за тековните проблеми во Агро секторот и за проблемите на жените во руралните средини. Прилогот може да го погледнете на следниот линк  https://www.youtube.com/watch?v=ZY1uqFQzJAY&feature=share&fbclid=IwAR0-oMu5WuROiRMF7O_C_sweF28HhseOwhAF7cQyOoF_vKiC5LEFrL3TII4  

Read more