Известувања

НАЈНОВА АНАЛИЗА ОД СЛАВЧО ПОПОВСКИ: ДОАЃА НЕВРЕМЕ КОН ДРЖАВАВА! ПОПЛАДНЕВО И ВЕЧЕРВА ВНИМАНИЕ Во текот на денешното попладне и рано вечерва ФЛОРИЈАН во склоп со влажна и нестабилна воздушна маса  ќе услови променливо и нестабилно време со локална појава на пороен дожд, грмежи и засилен ветер.   Локално процесите ќе бидат нешто ПОИНТЕНЗИВНИ и во […]

Read more

Има исклучително сладок вкус и многу добро избалансиран однос на шеќери и вкупни киселини и затоа има вистински мирис на домат. Технологијата на производство на чери-доматите е скоро иста како и производството на обичниот домат. Обично на 1.000 м2 се засадуваат 3.000 растенија, колку и обичните домати. Производството чери-домати се изведува во два периода и тоа […]

Read more

Заинтересираните сточари наскоро ќе може да аплицираат за државно земјоделско земјиште за производство на сточна храна, кое ќе се доделува под закуп на 15 години. Одлуката да се распише огласот ја донела владата на својата седница. На секој закупец ке му се доделува над 3 хе земјиште.

Read more

Во разговор со земјоделците од струмичкиот регион, потенцирав дека преземаме активни мерки за зголемување на цената на доматот. Токму затоа ги зголемивме субвенциите за предадени домати во преработувачки капацитети на 7 денари од килограм. Исто така ја следиме побарувачката и понудата за сите други земјоделски производи и продолжуваме со редовни средби со сите засегнати страни. […]

Read more

Исплата на ланските штети од мраз Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски, информираше дека оваа недела започна  исплатата  за обесштетувањата од временските непогоди што се случија минатата година, односно мразот.

Read more

ИПАРД програмата кофинансира 65% неповратни средства за изградба на градинка или дневен центар за деца или инвалидизирани лица. Прифатливи баратели се: Трговско друштво / трговец поединец Занаетчија Барателот задолжително треба да биде рангиран во категорија на микро или мало претпријатие. Микро петпријатие со број на вработени помалку од 10 и годишен обрт помал од 2 […]

Read more

Анализа за ефектот од државните субвенции Земјоделците не ги добивале субвенциите навреме, поддршката се исплаќала стихијно, а не според она што го бара пазарот. Процедурите за аплицирање, исплата и контрола на субвенциите е сложена и не е согласно европската пракса. Ова се клучните заклучоци содржани во анализата за ефектот од субвенциите во земјоделството, што изминативе […]

Read more

Денеска на седница на Влада се донесе одлука за зголемување на субвенциите за домати. Од утре па до 15 јули сите земјоделци за предадени количини во преработувачки капацитети ќе добијат 7 денари по килограм наместо првичните 3 денари.

Read more