Реализирани Проекти

Како дел од проектот информативен агро систем се  отвори  локален центар за подршка на фармерите. За отварањето на овој центар се искористи моменталната канцеларија на здружението Проагро Фармери каде што  ќе се користат човечките и техничките ресурси на здружението од каде што секојдневно фармерите ќе добиваат консултански услуги и решенија приспособени за нивните потреби и […]

Read more

Земјоделците од Штип, Велес и Свети Николе први ги добија картичките за зелена нафта,во наредните денови картичките ќе бидат достапни за останатите подрачни Директорот на Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, Никица Бачовски заедно со раководителот на подрачната единица на МЗШВ во Штип, Павел Иванов, денеска ги доделија првите картички за точење […]

Read more

Исплатени 255,9 милиони денари за субвенции за произведено и предадено млеко и за женски приплодни маторици Агенцијата за финанаиска поддршка во земјоделството и руралниот развој на сметките на 7.347 субјекти исплати 255,9 милиони денари за субвенции. Станува збор за исплата на фармерите кои произведуваат и предаваат овчо, козјо и кравјо млеко. Фармерите кои произведуваат и […]

Read more

  Нов дополнителен рок од 15 дена за сите заинтересирани за искористување на средства од ИПАРД 2, Мерка 7 Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој ги информира сите заинтересирани за добивање на финансиска поддршка од ИПАРД 2, мерка 7 „Диверзификација на фарми и развој на мали бизниси“, дека се дава дополнителен рок […]

Read more

Исплатени субвенциите за презимени пчелини семејства и за мали стопанства дефинирани според историски плаќања за претходни три години Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој на сметките на 5,885 субјекти, исплати 224 милиони денари за субвенции. Станува збор за исплата на средства за сите земјоделци кои правно – законски се стекнале со право […]

Read more

Здружението ПроАгро Фармери започна со имплементирање на проектот “Информативен агро систем” чија цел е навремено информирање на фармерите за најновите случувања во агро секторот со испраќање на СМС пораки… За таа цел ги повикуваме сите заинтересирани фармери кој што сакаат да бидат вклучени во базата на информативниот агро систем и да добиваат навремени информации да […]

Read more

Здружението Проагро Фармери во рамките на своите проаграмски активности започна со реализација на проектот Информативен Агро Систем каде што главна цел на проектот е: Креирање на информативен агро систем во една дигитална рурална платформа со кој би имале навремено и модерно информирање на фармерите и би ги зајакнале капацитетите и знаењата на фармерите за можностите […]

Read more

Здружението за унапредување и развој на земјоделието Проагро Фармери Струмица во рамки на проектот “Информирани и безбедни фармери во услови на пандемија од Ковид 19” изработи информативна брошура од која фармерите ке се информираат за моменталната состојба на земјоделието во време на Ковид 19, како и за досегашните преземени активности од страна на владата на […]

Read more

Појавата на корона вирусот и во нашата држава предизвика слични или исти реакции како и секаде во светот, почнувајќи од масовно купување на залихи на храна и средства за хигиена, страв, паника, вознемиреност. Со цел да се заштити секој поединец и да го заштити своето семејство голем дел до населението на почетокот на пандемијата се […]

Read more

КОВИД-19 се шири главно преку близок контакт од човек на човек. Вирусот што предизвикува КОВИД-19 се шири главно од човек на човек: Помеѓу луѓе кои се во близок контакт едни со други (на околу два метри). Преку респираторни капки произведени кога заразено лице кашла, кива или зборува. Овие капки можат да паднат во устата или […]

Read more

Здружението Проагро Фармери во рамките на своите проектни активности продолжи со имплементација на проектот  “Информирани и безбедни фармери во услови на пандемија од Ковид 19” Во третиот месец од реализација на проектот  започнавме со теренски посети од страна на ангажирано стручно лице агроном кој ќе посети 100 репрезентативни земјоделски стопанства од Општина Струмица во текот […]

Read more

Во рамки на проектот “Информирани и безбедни фармери во услови на пандемија од КОВИД 19” зружението Проагро фармери започнува со подготовка за директни посети на терен во кои ќе биде вклучено стручно лице за совети за заштита во земјоделието од КОВИД 19 и ке бидат дистрибуирани пакети со заштитни средства за фармерите. Во новонастанатите услови […]

Read more

Поради пандемијата на корона вирусот се појавија голем број на проблеми кои се однесуваат на земјоделството кои мора да бидат земени во предвид заради неминовните промени во таа гранка како фактор во целокупната економија. Имплементацијата на нашиот проект со сигурност ќе биде придонес во потребните промени кај сите земјоделски производители од Општина Струмица ( а […]

Read more

Здружението за унапредување и развој на земјоделието Проагро Фармери од Струмица започна со реализација на проектот “Информирани и безбедни фармери во услови на Пандемија од КОВИД 19” За да се излезе со што помалку последици од кризата предизвикана од пандемијата од Ковид 19 многу е важно во наредниот период да се споделат лекциите кои што […]

Read more

Земjоделството и руралниот развоj се наоѓаат пред нов предизвик со каков што никогаш претходно не биле соочени, поради ново настанатата ситуација со КОВИД 19. Според последните статистички податоци, учеството на земјоделско-прехранбениот сектор во вкупниот бруто-домашен сектор е околу 13 отсто и е на прво место заедно со трговијата. Ова значајно учество го прави земјоделството еден […]

Read more

На ден 11,03,2020 во просториите на домот на АРМ во Струмица се одржа завршниот настан од проектот: “Унапредување на земјоделското производство во Општина Струмица низ процес на Стратешко планирање за период 2020-2025 година.” и промоција на  “Пет годишна Стратегија  за Унапредување и развој на земјоделското производство во Општина Струмица 2020-2025 година ”  Во Стратегијата се […]

Read more

Здружението за унапредување и развој на земјоделието Проагро Фармери изминативе 8 месеци  работеше на проектот  ” Унапредување во земјоделието во Општина Струмица ”. Главна цел на проектот  ни е да го унапредиме земјоделското производство низ процесот на стратешко планирање во наредниот пет годишен период  2020 – 2025 година во рамките на Пет годишна Стратегија за […]

Read more

Здружението за унапредување и развој на земјоделието ПРОАГРО ФАРМЕРИ во рамките на проектот: “Унапредување на земјоделското производство во Општина Струмица низ процес на Стратешко планирање за период 2019-2025 година со изработка на Пет годишна Стратегија со Акциски план за Унапредување и развој на земјоделското производство во Општина Струмица 2019-2025 година”, врши интензивни теренски посети и состаноци со […]

Read more