Информирани и безбедни фармери во услови на пандемија од КОВИД 19

Појавата на корона вирусот и во нашата држава предизвика слични или исти реакции како и секаде во светот, почнувајќи од масовно купување на залихи на храна и средства за хигиена, страв, паника, вознемиреност. Со цел да се заштити секој поединец и да го заштити своето семејство голем дел до населението на почетокот на пандемијата се […]

Read more

КОВИД-19 се шири главно преку близок контакт од човек на човек. Вирусот што предизвикува КОВИД-19 се шири главно од човек на човек: Помеѓу луѓе кои се во близок контакт едни со други (на околу два метри). Преку респираторни капки произведени кога заразено лице кашла, кива или зборува. Овие капки можат да паднат во устата или […]

Read more

Здружението Проагро Фармери во рамките на своите проектни активности продолжи со имплементација на проектот  “Информирани и безбедни фармери во услови на пандемија од Ковид 19” Во третиот месец од реализација на проектот  започнавме со теренски посети од страна на ангажирано стручно лице агроном кој ќе посети 100 репрезентативни земјоделски стопанства од Општина Струмица во текот […]

Read more

Во рамки на проектот “Информирани и безбедни фармери во услови на пандемија од КОВИД 19” зружението Проагро фармери започнува со подготовка за директни посети на терен во кои ќе биде вклучено стручно лице за совети за заштита во земјоделието од КОВИД 19 и ке бидат дистрибуирани пакети со заштитни средства за фармерите. Во новонастанатите услови […]

Read more

Поради пандемијата на корона вирусот се појавија голем број на проблеми кои се однесуваат на земјоделството кои мора да бидат земени во предвид заради неминовните промени во таа гранка како фактор во целокупната економија. Имплементацијата на нашиот проект со сигурност ќе биде придонес во потребните промени кај сите земјоделски производители од Општина Струмица ( а […]

Read more

Здружението за унапредување и развој на земјоделието Проагро Фармери од Струмица започна со реализација на проектот “Информирани и безбедни фармери во услови на Пандемија од КОВИД 19” За да се излезе со што помалку последици од кризата предизвикана од пандемијата од Ковид 19 многу е важно во наредниот период да се споделат лекциите кои што […]

Read more

Земjоделството и руралниот развоj се наоѓаат пред нов предизвик со каков што никогаш претходно не биле соочени, поради ново настанатата ситуација со КОВИД 19. Според последните статистички податоци, учеството на земјоделско-прехранбениот сектор во вкупниот бруто-домашен сектор е околу 13 отсто и е на прво место заедно со трговијата. Ова значајно учество го прави земјоделството еден […]

Read more