Uncategorized

  објавен е Јавен повик за мерка 7 „Диверзификација на фарми и развој на мали бизниси” преку кој во наредниот период на микро и малите претпријатија на располагање им се 9,6 милиони евра за реализација на инвестиции во повеќе сектори. ПРИОРИТЕТНИ СЕКТОРИ Алтернативно земјоделско производство – (одгледување на печурки и тартуфи, хортикултура, производство на семенски и […]

Read more

Силното невреме од град зафати повеќе делови од Струмичкиот регион. Во Струмичко корнеше дрвја, носеше пластеници со пиперки и домати. Климатските промени носат сѐ почести невремиња, но и покрај субвенционирањето од државата, земјоделско осигурување имаат помалку од 4.000 земјоделци. Тие се потпираат на отштетите што ги добиваат од државата. Земјоделците се потпираат на помошта од државата. […]

Read more

Земјава денеска и утре ќе биде под влијание на топол бран со високи температури од портокалова (алертна) фаза. Надлежните апелираат да се почитуваат општите мерки за заштита на здравјето, да се ослободат од работните обврски најранливите групи, вклучувајќи ги бремените жени, како и лицата на возраст над 60 години, а децата од градинките да не […]

Read more

Подготвителен период за сите кои сакаат да аплицираат за добивање на финансиска поддршка преку мерка 7 „Диверзификација на фарми и развој на мали бизниси“ Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделствоото и руралниот развој, ги информира сите земјоделци, занаетчии, мали фарми и фирми дека од денеска почнува да тече подготвителниот рок за прибирање на целокупната документација […]

Read more

Корисници: Земјоделско стопанство Физичко лице (носител на семејно земјоделско стопанство); Индивидуален земјоделец – ИЗ; Правно лице. Задруги Производствени капацитети со кој треба да располага барателот: Растително производство Минимум 0,1 ха за инвестиции во расадници; Минимум 0,3 ха за инвестиции во повеќегодишни култури и пластеници; Минимум 0,5 ха за инвестиции во градинарско производство на отворено; Минимум 1 ха за инвестиции во житарици, индустриски култури и фуражни култури; […]

Read more

Услови за аплицирање на повикот за мерка 113 – неповратни 20.000 евра за млади до 40 години Предмет на јавниот повик за мерка 113 „Млад земјоделец“ е доделување на финансиска поддршка за поттикнување на земјоделското производство. Средствата се наменети за инвестиции за набавка на нови основни средства, оперативни трошоци поврзани со набавените средства и останати […]

Read more

Целта на мерката „Поддршка за активен женски член во земјоделското домаќинство“ е подобрување на целокупните резултати од работењето на земјоделското стопанство и достигнување на повисоки стандарди од минималните утврдени со законите од областа на земјоделството или новововедени стандарди од областа на земјоделството. Инвестициите согласно оваа мерка се наменети за зголемување на ефикасноста на производството преку […]

Read more

Почитувани фармери, Ве известуваме дека е отворен повикот за поднесување на апликации по мерка 121.4 ( НАБАВКА НА ТРАКТОРИ ИСКЛУЧИВО). Истиот трае до 30.05.2019. Од денеска до крај на месец мај, земјоделските стопанства ќе може да конкурираат за добивање на средства за набавка на трактори. Овој повик се реализира согласно тековните и планирани рокови по […]

Read more

Подготвителен период за земјоделците и претпријатијата да се припремат за аплицирање за средства по ИПАРД 2 програмата  Владата на Република Македонија, Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство и Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, ги известуваат сите заинтересирани правни и физички лица, дека во првата половина на месец ноември 2018 година ќе […]

Read more

До први септември годинава се исплатени 99 отсто од ланските субвенции или реализирани се вкупно 6,8 милијарди денари, соопшти денеска директорот на Платежната агенција Николче Бабовски. На средба со новинари во Агенцијата, Бабовски информира дека околу 80 проценти е реализацијата на буџетот за трите видови поддршка во земјоделството: директните плаќања (субвенциите), поддршката за руралниот развој […]

Read more

Јавен   ОГЛАС бр.07/18 за давање во закуп на земјоделско земјиште во државна сопственост за површини до 3 хектари   I.ПРЕДМЕТ НА ЈАВНИОТ ОГЛАС Се дава во закуп земјоделско земјиште во државна сопственост со вкупна површина  од 834ха 54ар 90м2  и  тоа за следните региони во Република Македонија:   Реден број Регион Ха Ар М2 1 Битола 77 27 51 […]

Read more

Од 1ви, па се до крајот на овој месец, сите земјоделски стопанства кои се регистрирани во Единствениот регистар на земјоделски стопанства, ќе може да аплицират за добивање на средства од Програмата за финансиска поддршка и руралниот развој, односно преку „Мерката 121, Инвестиции за модернизација на земјоделски стопанства“.  За овие средства ќе може да аплицираат сите […]

Read more

Започна процедурата за исплата на договорите на ИПАРД 2 програмата.  Од вкупно 684 склучени договори, 666 договори се за Мерката 1 односно Инвестиции во материјални средства на земјоделски стопанства, за која што се побаруваат над 6,2 милиони евра. Останатите 29 договори се склучени за мерката 3 односно Инвестиции во материјални средства за преработка на земјоделски […]

Read more

Министерството за земјоделство воведува нова субвенција за откупот на сливи. Откупувачите регистрирани за преработка на земјоделски производи и правните лица регистрирани за вршење на трговија со земјоделски производи кои извршиле откуп на сливи од реколтата 2018 од домашно производство ќе добијат субвенција од два денари по килограм. Новата мерка се воведува со цел да се […]

Read more

Извозот на свежо овошје и зеленчук од Македонија изминатата година достигна 150 милиони евра Ако се анализира извозот на свеж зеленчук најголем девизен прилив од нешто над 15 милиони евра се прави од извозот на домати. Ако се анализира извозот на домати најголем дел, речиси половина оди на рускиот пазар. Лани во Русија се извезле […]

Read more

Вчера  тим од Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство во Радовиш одржа работен состанок со производителите и откупувачите на сливи. На состанокот се разговараше за моменталната состојба со откупот и откупната цена, со цел да се најде решение од заеднички интерес за стабилизирање на откупот, како и за развивање на  пазарот на слива во Македонија. […]

Read more

Со овој јавен повик сопствениците на оранжерии ќе имаат можност да го купат земјиштето на кое што се наоѓа оранжеријата, а кое што во моментов е во државна сопстевонст. Со повикот се овозможува купување и стекнување на сопственост врз земјиштето, а со самото тоа и вложување во инвестиции, кредитирање, користење на ИПАРД програмата. Со оглед […]

Read more

Здружено полесно се прават инвестиции, задругите се клучна предност за поголема конкурентност Раситнетите и мали парцели на обработливи површини резултираат со ограничен обем на производство, зголемени транспортни и производствени трошоци и неможност за примена на современа технологија и развојни инвестициони планови. Затоа повеќе од потребно е земјоделците да настапуваат здружени во земјоделски задруги. Во тек […]

Read more