новости

Во третиот дел од проектот започнуваме со герила акции за промоција на можностите на руралниот туризам Спроведувавме дво месечни континуирани теренски активности ( по две посети во Габрово, Банско, Вадоча и Велуса ) Имавме средби и состаноци со потенцијалните земјоделски стопанства во соработка со вклучен дополнителен стручен ресурс-волонтери од здружението, согласно утврдената динамика заради директно […]

Read more

Во рамките на проектот “Убавините на селото” со група на дечиња бевме во посета на чичко Иле кој целиот свој живот одгледува домати, а од скоро време започнал со одгледување и на органски домати кој за нас беа посебно интересни. Чичко Иле е поим за земјоделец. Човек кој со свои раце и свој труд се […]

Read more

Во спроведување на проектните активности  продолживме со анимирање на деца за убавините на селото За таа цел со две групи на дечиња посетивме фарма за одгледување на крави и телиња каде што дечињата  се запознаа  со начинот и животот на фармата  и за  начинот за добивање на млеко и како се произведува сирење и урда. Децата […]

Read more

Децата од градските средини  загушени од секојдневниот градски метеж и потиснати од напредокот на технологијата поминувајки го најголемиот дел од своето слободното време пред своите мобилни уреди е сериозен проблем кој им се заканува во нарушувањето на нивниот психофизичкиот развој. Затварањето дома по цел ден сигурно не е добра идеја. Има бројни здравствени придобивки од […]

Read more

Во рамки на проектните активности со дечињата извршивме посета на фарма со Виетнамски прасиња. Со дечињата бевме во с.Градско Балдовци каде што на фармата на Трајче се запознавме со начинот на одгледување на свињите од Виетнамска раса. Дечињата беа многу заинтересирани и возбудени од можноста за запознавање со истите и имаа безброј прашања за одгледување […]

Read more

Со нашата проектна иницијатива ќе ги нотираме проблемите и причините за недоволниот равој на руралниот туризам и начините и можностите за развој и подобрување на истиот кај земјоделските стопанства кој сакаат да започнат со оваа дополнителна дејност од која би остварувале дополнителни приходи во семејниот буџет, и ќе извршиме приближување на младите со руралниот животен […]

Read more

Појавата на руралниот туризам како алтернативен вид туризам на туристичкиот пазар е природна појава. Овој вид туризам се спротивставува на масовноста (индустрискиот туризам). Руралниот туризам, како одмор во рурална средина, не само што е модерен, туку и неопходен со оглед на загадувањето на животната средина, динамичниот и интензивен живот во градовите, што природно ги поттикнува […]

Read more

Еден од најзначајните сегменти од севкупната туристичка понуда на општина Струмица е секако селскиот туризам кој нуди мозаик од многу природни убавини и автентични објекти од недвижното културно наследство од овој крај. Селата Банско, Велјуса, Водоча и Габрово се вистински репрезенти на тој вид туризам. Областа е позната како главен земјоделски центар на земјата, а […]

Read more

Дополнителен рок за аплицирање за набавка на системи за наводнување, за инвестиции во бунари и зафати на површински води Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделсвото и руралниот развој ги информира сите земјоделци дека за 15 дена се продолжува рокот за поднесување на апликации за набавка на системи за наводнување, за инвестиции во бунари и зафати […]

Read more

Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој на сметките на 41 субјект исплати близу 22 милиони денари за плата за овчарите. Директорот на АФПЗРР, Никица Бачовски информира дека право на користење на оваа финансиска поддршка имаат сите регистрирани земјоделски стопанства кои се стекнале со право за добивање на ваква поддршка. „Финансиската поддршка за […]

Read more

Отворен нов Јавен повик за набавка на системи за наводнување, за инвестиции во бунари и зафати на површински води Од денеска до 27 јануари 2022 година земјоделците ќе може да аплицираат за добивање на финансиска поддршка од Прогарамата за рурален развој преку мерката 121.4 „Набавка на систем капка по капка, конструкција на бунари и други […]

Read more

Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој на сметките на над 10 илјади земјоделци, исплати над 204 милиони денари за субвенции по повеќе мерки. Директорот на АФПЗРР, Никица Бачовски, информира дека се исплатени средства на сите кои аплицирале и исполниле услови за добивање на финансиска поддршка, за органско производство, за зголемен број на […]

Read more

Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој на сметките на 9.191 субјект исплати близу 260 милиони денари за повеќе мерки. На сметките на 7,689 лица исплатени се 84,8 милиони денари за вршење на земјоделска дејност во подрачја со ограничени можности илипопозната како ПОМ. 39,3 милиони денари пак се исплатени за сите кои имаат […]

Read more

Заменик – министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Трајан Димковски заедно со директорот и заменик – директорот на Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој Никица Бачовски и Ремзи Абдилахи, денеска во просториите на МЗШВ, свечено ги доделија првите договори на младите земјоделци, добитници на грант до 10.000 евра. Финансиската поддршка е наменета […]

Read more

Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој на сметките на 6.469 субјекти, исплати 220.265.958,00 денари за трета фаза произведено и предадено млеко. Директорот на АФПЗРР, Никица Бачовски, информира дека станува збор за исплата на средства од мерката „директни плаќања за произедено кравјо, козјо и овчо млеко“. „Согласно оваа мерка финансиска поддршка од 3,5 […]

Read more

Фармерите кои од почетокот на годинава до крајот на септември 2021 година, набавиле педигрирани, хибридни чистокрвни свињи или пак пчелини матици од одобрени одгледувачишта,ќе можат да поднесат барање за добивање на финансиска поддршка преку мерката „Инвестиции во модернизација на земјоделски стопанства. “ Директорот на Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, Никица Бачовски […]

Read more

До 25 декември можност за аплицирање за дополнителни директни плаќања сертифицирани како растително и сточарско органско производство и производство во преод Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој ги информира сите земјоделци дека е во тек аплицирањето за дополнителни директни плаќања за растително и сточарско производство кои се сертифицирани како органско производство и […]

Read more