Проекти

8ми Октомври Плоштад Струмица Агро Саем Струмица 2022 Најголемата манифестација на отворено наменета за земјоделските производители…. -Панел Дискусии -Награди и признанија -Избор на најквалитетен мед…….    

Read more

Исплатени субвенциите за презимени пчелини семејства и за мали стопанства дефинирани според историски плаќања за претходни три години Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој на сметките на 5,885 субјекти, исплати 224 милиони денари за субвенции. Станува збор за исплата на средства за сите земјоделци кои правно – законски се стекнале со право […]

Read more

Почитувани фармери во тек е Ј А В Е Н  П О В И К б р . 0 7 / 2 0 2 1 за доставување на барања за користење на средства од Програмата за финансиска поддршка на руралниот развој за 2021 година. I. ПРЕДМЕТ НА ОГЛАСОТ Предмет на овој оглас е доделување на […]

Read more

Здружението ПроАгро Фармери започна со имплементирање на проектот “Информативен агро систем” чија цел е навремено информирање на фармерите за најновите случувања во агро секторот со испраќање на СМС пораки… За таа цел ги повикуваме сите заинтересирани фармери кој што сакаат да бидат вклучени во базата на информативниот агро систем и да добиваат навремени информации да […]

Read more

Здружението Проагро Фармери во рамките на своите проаграмски активности започна со реализација на проектот Информативен Агро Систем каде што главна цел на проектот е: Креирање на информативен агро систем во една дигитална рурална платформа со кој би имале навремено и модерно информирање на фармерите и би ги зајакнале капацитетите и знаењата на фармерите за можностите […]

Read more

Појавата на корона вирусот и во нашата држава предизвика слични или исти реакции како и секаде во светот, почнувајќи од масовно купување на залихи на храна и средства за хигиена, страв, паника, вознемиреност. Со цел да се заштити секој поединец и да го заштити своето семејство голем дел до населението на почетокот на пандемијата се […]

Read more

КОВИД-19 се шири главно преку близок контакт од човек на човек. Вирусот што предизвикува КОВИД-19 се шири главно од човек на човек: Помеѓу луѓе кои се во близок контакт едни со други (на околу два метри). Преку респираторни капки произведени кога заразено лице кашла, кива или зборува. Овие капки можат да паднат во устата или […]

Read more

Здружението Проагро Фармери во рамките на своите проектни активности продолжи со имплементација на проектот  “Информирани и безбедни фармери во услови на пандемија од Ковид 19” Во третиот месец од реализација на проектот  започнавме со теренски посети од страна на ангажирано стручно лице агроном кој ќе посети 100 репрезентативни земјоделски стопанства од Општина Струмица во текот […]

Read more

Во рамки на проектот “Информирани и безбедни фармери во услови на пандемија од КОВИД 19” зружението Проагро фармери започнува со подготовка за директни посети на терен во кои ќе биде вклучено стручно лице за совети за заштита во земјоделието од КОВИД 19 и ке бидат дистрибуирани пакети со заштитни средства за фармерите. Во новонастанатите услови […]

Read more

Поради пандемијата на корона вирусот се појавија голем број на проблеми кои се однесуваат на земјоделството кои мора да бидат земени во предвид заради неминовните промени во таа гранка како фактор во целокупната економија. Имплементацијата на нашиот проект со сигурност ќе биде придонес во потребните промени кај сите земјоделски производители од Општина Струмица ( а […]

Read more

Здружението за унапредување и развој на земјоделието Проагро Фармери од Струмица започна со реализација на проектот “Информирани и безбедни фармери во услови на Пандемија од КОВИД 19” За да се излезе со што помалку последици од кризата предизвикана од пандемијата од Ковид 19 многу е важно во наредниот период да се споделат лекциите кои што […]

Read more

Земjоделството и руралниот развоj се наоѓаат пред нов предизвик со каков што никогаш претходно не биле соочени, поради ново настанатата ситуација со КОВИД 19. Според последните статистички податоци, учеството на земјоделско-прехранбениот сектор во вкупниот бруто-домашен сектор е околу 13 отсто и е на прво место заедно со трговијата. Ова значајно учество го прави земјоделството еден […]

Read more

За прв пат во Струмица во организациија на здружението „ПРОАГРО ФАРМЕРИ“ на 30 и 31 август  се одржа „АГРО САЕМ Струмица 2019“. Саемот  бише отворен претпладне од страна на министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, високи гости од ЕУ, УНДП и градоначалникот на општина Струмица. Попладне се одржа културно-уметничка програма на традиционални песни и ора од Југоисточна Македонија, каде што  имаше […]

Read more

Видео најавата за престојниот АГРО САЕМ СТРУМИЦА од страна на претседателот на здружението ПРОАГРО ФАРМЕРИ Борче Јанев, може да ја видите на следниот линк: https://www.youtube.com/watch?v=YEiD0_H9GJE    

Read more

Дел од интервјуто на претседателот на здружението за унапредување и развој на земјоделието ПРОАГРО ФАРМЕРИ Борче Јанев, каде што зборува за остварените проектни активности во врска со тековниот проект “Модерно и квалитетно производство кај градинарите од с.Банско, Муртино и Робово” и за организацијата за престојниот АГРО САЕМ СТРУМИЦА 2019. Видеото може да се погледне на […]

Read more

 Тргнувајки од фактот оти во поранешна општина Струмица има околу 14.000 активни  земјоделски стопанства неминовна беше потребата од организирање на една ваква голема  манифестација. Соочувајќи се со проблемите на земјоделците, заради кои многу често ги изразуваат своите не задоволства, а кои се однесуваат на ниски и променливи откупни цени, ограничени пазари и лоши откупни политки, […]

Read more